Naprawa sprzętu AGD

Zajmujemy się naprawą pralek, lodówek, zmywarek, zamrażarek, kuchenek i piekarników. Zadzwoń już teraz 727 799 001 lub Zamów ONLINE. Naprawy dokonamy bezpośrednio  u Ciebie w domu!

Czyszczenie kuchenki gazowej i elektrycznej

Choć gotowanie w domu może sprawiać dużo przyjemności i stanowić świetną zabawę, to jednak zawsze przychodzi moment, kiedy trzeba po tym wszystkim posprzątać. Oprócz zmywania talerz, garnków i sztućców, czyszczenia domaga się także kuchenka. Jak zatem skutecznie wyczyścić kuchenkę gazową i elektryczną oraz płytę indukcyjną?

Dobre przygotowanie to podstawa

Przed rozpoczęciem samego czyszczenia przygotuj wszystkie potrzebne środki czyszczące i uzbrój się w gumowe rękawiczki oraz dobry zmywak. W zależności od rodzaju kuchenki, do jej czyszczenia można użyć detergentów w sprayu lub płynie czy żelu, a także mleczka czyszczącego. Zazwyczaj na tego typu środkach mamy oznaczenia, do jakich powierzchni mogą być stosowane. Pamiętaj także, że kuchenka nie może być gorąca – czyszczenie tuż po gotowaniu nie jest najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Najlepiej poczekać, aż będzie całkowicie ostudzona i odłączyć ją od zasilania. Tak przygotowani, możemy przystąpić do „pracy właściwej”.

Czyszczenie kuchenki gazowej

Innowacyjne kuchenki gazowe, wyposażone w szklaną lub ceramiczną płytę nad palnikami, czyści się równie łatwo jak np. płytę indukcyjną. Jednak tradycyjna kuchenka gazowa z palnikami na wierzchu, jaka wciąż spotyka się w większości domów, jest chyba najtrudniejsza w czyszczeniu. Najpierw zdejmij ruszty i palniki. Aby łatwiej usunąć tłuszcz nagromadzony na rusztach, zamocz je w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i pozostaw na co najmniej pół godziny. Palniki można zanurzyć w roztworze wody z octem. Zanim zaczniesz czyścić samą płytę kuchenki, usuń z niej większe resztki jedzenia, ponieważ mogą one porysować emalię. Następnie zwilż płytę wodą i rozprowadź na niej wybrany środek czyszczący. Jeżeli nie chcesz używać gotowej chemii gospodarczej, możesz przygotować roztwór z wody i sody oczyszczonej, który równie skutecznie usuwa wszelkie zabrudzenia. Środek czyszczący także warto pozostawić na płycie kuchenki na pewien czas (minimum kwadrans) – kiedy zanieczyszczenia i osady nim nasiąkną, łatwiej będzie je usunąć.

Czyszczenie kuchenki elektrycznej

Kuchenkę elektryczną czyści się nieco łatwiej i szybciej niż gazową. Jeżeli płyty grzewcze da się zdjąć, warto wyczyścić je oddzielnie. Powierzchnię kuchenki elektrycznej spryskujemy sprayem lub dokładnie rozprowadzamy na niej detergent w postaci mleczka lub żelu i zostawiamy na dłuższą chwilę. Do czyszczenia najlepiej używać miękkiej ściereczki lub gąbki, jeżeli jednak zanieczyszczenia będą tak duże, że łagodna gąbka nie poskutkuje, można sięgnąć po bardziej inwazyjne środki, jak np. twardszy zmywak czy druciak. Trzeba przy tym uważać, aby nie zarysować powierzchni. Na zakończenie należy wszystko przemyć ciepłą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości po detergentach.

Czyszczenie płyty indukcyjnej

Płyta indukcyjna jest najprostsza i najwygodniejsza w czyszczeniu ze wszystkich sprzętów AGD. Jeżeli znajdują się na niej kawałki jedzenia, usuń je ostrożnie. Następnie wystarczy spryskać płytę indukcyjną środkiem czyszczącym, przetrzeć miękką szmatką i wysuszyć. W przypadku płyt indukcyjnych szczególnie duże znaczenie ma wybór odpowiednich detergentów przeznaczonych do czyszczenia tego rodzaju powierzchni oraz używanie ścierek czy gąbek o delikatnej fakturze.

Poprzednia porada
Jak wyczyścić lodówkę krok po kroku
Następna porada
Jak skutecznie czyścić zmywarkę? Poradnik