svg1

Najlepsi specjaliści

svg1

Doświadczenie fachowcy

svg2

Gwarancja Satysfakcji

Zadzwoń i zamów Serwisanta:

svg1

Najlepsi specjaliści

svg1

Krótkie terminy

svg2

Gwarancja jakości

svg1

Doświadczeni fachowcy

Sprawdź dlaczego lodówka mrozi jedzenie

Lodówka

Lodówka to urządzenie bez którego obecnie trudno jest wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie i prowadzenie domu. Niska temperatura, którą utrzymuje to urządzenie pozwala na przechowywanie żywności. Sięgając po jakiś produkt do lodówki, spodziewamy się, że będzie on schłodzony i zachowa świeżość. Bywa jednak, że to, co przechowujemy w lodówce, okazuje się być zamrożone. Z pewnością jest to nieprawidłowy objaw pracy lodówki, który wymaga zdiagnozowania i najczęściej także naprawy.

Kiedy nasza lodówka za mocno mrozi, powinniśmy zacząć od najprostszej czynności, czyli sprawdzenia, czy nie została ustawiona zbyt niska temperatura. Jest to pierwszy możliwy krok, jaki możemy wykonać, ponieważ taka „usterka” jest najłatwiejsza do wyeliminowania. Przyjmuje się, że optymalna temperatura w lodówce to około od 4-8°C. Jeżeli jednak podwyższenie temperatury nie rozwiąże problemu, najprawdopodobniej mamy do czynienia z awarią jednego z elementów urządzenia. Jeśli regulowanie temperatury pokrętłem nie spowoduje jej zmiany wewnątrz lodówki, a ponadto termostat nie wydaje charakterystycznego dźwięku kliknięcia przy minimalnej i maksymalnej pozycji, należy wziąć pod uwagę wymianę termostatu na nowy. Co więcej, na zepsuty termostat może wskazywać także to, jeśli lodówka mrozi tylną ścianę. Obserwujemy wówczas charakterystyczny śnieg, który tworzy się wewnątrz urządzenia z tyłu.

Czytaj więcej na: W lodówce zbiera się woda

Dlaczego lodówka mrozi zamiast chłodzić

Kupując lodówkę, oczekujemy, że przechowywane w niej jedzenie będzie schłodzone. Jeżeli jednak lodówka mrozi zamiast chłodzić, ewidentnie działanie urządzenia nie jest prawidłowe. Kiedy termostat nie okazuje się być winowajcą, należy sprawdzić także czujnik temperatury. To ten element jest odpowiedzialny za monitorowanie temperatury w lodówce. Dokonane przez niego odczyty są przekazywane do modułu sterującego urządzenia, które z kolei steruje włączaniem sprężarki i wentylatora parownika. Jeżeli czujnik ulegnie usterce, w konsekwencji sprężarka może uruchamiać się zbyt często co, spowoduje mrożenie przechowywanego jedzenia. Aby dowiedzieć się czy to awaria czujnika jest przyczyną problemów, sprawdza się go multimetrem. Aby ustalić, czy czujnik temperatury jest uszkodzony, sprawdź go cyfrowym multimetrem. Zmierzy on tzw. rezystancja czujnika, która powinna zmieniać się proporcjonalnie do temperatury w lodówce. Jeżeli rezystancja czujnika nie ulega zmianie, będzie to oznaczało konieczność wymiany.

Sprawdź również artykuł: Najczęstsze usterki lodówek

Lodówka mrozi tylna ścianę

Poszukując „winnego” w sytuacji, gdy nasza lodówka za mocno mrozi, należy sprawdzić także taki element jak przepustnica. Działa ona w ten sposób, że otwiera się zamyka, wpuszczając właściwą ilość chłodnego powietrza do komory lodówki. Jeżeli przepustnica nieprawidłowo się zamyka, to do urządzenia wpuszczona zostaje zbyt duża ilość zimnego powietrza. Ten element jest zwykle umieszczony nad szufladami lub przy tylnej ścianie za szufladami. Czasem lodówka za mocno mrozi także z bardzo banalnego powodu – nieodpowiedniego ułożenia produktów w jej wnętrzu. W ten sposób zostaje zakłócona cyrkulacja powietrza. Przechowywane produkty blokują wyloty powietrza, kiedy umieszczamy je bezpośrednio przed nimi. Mogą wówczas zostać zamrożone przez wpływające tamtędy zimne powietrze. Należy więc odsunąć wszystkie produkty, które dotykają tylnej ściany, tak aby zachować odstęp.

Nie możesz poradzić sobie z problemem? Sprawdź Naszą ofertę: naprawa lodówek Wrocław

Bywa, że lodówka mrozi za mocno także na skutek nieprawidłowych nawyków. Nie powinniśmy także wkładać do lodówki ciepłych potraw. Może to doprowadzić do utworzenia się lodu w jej wnętrzu. Gorąca potrawa paruje, która osadza się i ulega skropleniu skrapla w środku lodówki. W efekcie na ściance może utworzyć się lód. Producenci lodówek zastrzegają także, aby zrezygnować z przechowywania w lodówce produktów o dużej wilgotności. Podobnie jak ciepłe potrawy, mogą spowodować powstanie skroplin, które następnie zamarzają. Należy także zwracać uwagę na to, czy drzwi urządzenia są prawidłowo domknięte, czy nie otwieramy ich zbyt często lub czy nie pozostają otwarte dłużej niż powinny. W razie niedomykania sprawdzamy stan uszczelek, a w drugim przypadku po prostu ograniczamy częstotliwość otwierania drzwi.

Poprzednia porada
Jak wyczyścić filtr w pralce - Praktyczne porady