Jak wyczyścić przypalony piekarnik?

Brudny piekarnik to zmora każdej pani domu. Przypalony tłuszcz, resztki mięsa czy ciastek – to wszystko efekt codziennych eksperymentów kulinarnych. Niestety mocna spalenizna na dnie urządzenia odbiera chęć pieczenia czegokolwiek. Dlatego warto regularnie czyścić piekarnik, by sprzęt był zawsze w gotowości — czyli jak wyczyścić przypalony piekarnik?
Najłatwiej jest nabyć urządzenie, które posiada funkcję samooczyszczania. Wówczas wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, by proces czyszczenia piekarnika został uruchomiony automatycznie. Piekarnik nagrzewa się do temperatury 500oC, w efekcie czego spala na popiół wszelkie zanieczyszczenia i brud. Do ciebie należy tylko usunięcie popiołu i przetarcie ścianek urządzenia. Prawda, że proste? Ale co zrobić, jeśli nasz piekarnik nie posiada takich zaawansowanych możliwości? Jak w takim przypadku wyczyścić przypalony piekarnik?
Gotowe środki chemiczne na przypalony piekarnik
Jeśli chcesz pozbyć się spalenizny z dna piekarnika, a także oczyścić blachy czy ruszt, możesz skorzystać z gotowych środków chemicznych. Wystarczy spryskać nimi wnętrze przypalonego piekarnika, a następnie dokładnie go wyczyścić. Takie preparaty zawierają substancje ułatwiające usuwanie spalenizny z piekarnika, dzięki czemu nie musisz silnie szorować wnętrza piekarnika. Na koniec środek piekarnika musisz dokładnie usunąć.
Tak samo postępuj w przypadku blach i rusztów. I z nich pozbędziesz się przypalonego tłuszczu.
Czym wyczyścić przypalony piekarnik – domowe sposoby
Nie da się ukryć, że gotowe środki chemiczne są dość ryzykowne. Trzeba się trochę namęczyć, aby dokładnie spłukać wnętrze piekarnika. A i tak nie zawsze będziemy mieć pewność, że zrobiliśmy to w 100% dokładnie. Dlatego też lepiej sięgnąć po domowe sposoby czyszczenia piekarnika – sprawdzone przez nasze prababcie, babcie i mamy.
Ocet i woda – Sprawdź również: czyszczenie pralki octem
Ocet i woda to dobrany duet, dzięki któremu pozbędziesz się zabrudzeń z wnętrza piekarnika. Wystarczy ocet zmieszać z gorącą wodą w proporcjach 1:1, a następnie przystąpić do oczyszczania. Na koniec piekarnik trzeba dokładnie spłukać wodą i przetrzeć suchą ściereczką.
Soda i woda
Soda i woda to już „cięższe działo”, dzięki któremu pozbędziesz się przypalonego tłuszczu z piekarnika. Posyp dno przypalonego piekarnika grubą warstwą sody, a następnie delikatnie skrop wodą – tak, by powstała gęsta masa. Pozostaw ją przez kilka godzin, a potem znów posyp sodą i spryskaj wodą. Pozostaw na całą noc i dopiero rano zabierz się za oczyszczanie. Wystarczy ci już tylko ściereczka (najlepiej użyć takiej, która nie będzie już potrzebna).
W taki sam sposób możesz postąpić z blachą lub rusztem. Wystarczy przygotować sodową maź, a następnie wysmarować akcesoria. Po kilku godzinach należy blachę i ruszt dokładnie umyć.
Lepiej zapobiegać niż walczyć z przypalonym piekarnikiem
Jeżeli choć raz spróbujesz pozbyć się silnej spalenizny z piekarnika, dowiesz się ile wysiłku to kosztuje. Następnym razem – zanim podejmiesz się pieczenia – wyłóż dno piekarnika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dzięki temu skapujący tłuszcz osiądzie na „podkładzie”, który wyrzucisz po zakończonym pieczeniu.
Polecamy również artykuł: Jak wyczyścić piekarnik? Przewodnik krok po kroku oraz Naprawa piekarników we Wrocławiu