Naprawa sprzętu AGD

Współpracujący z Nami fachowcy zajmują się naprawą pralek, lodówek, zmywarek, zamrażarek, kuchenek i piekarników. Zadzwoń już teraz 727 799 001 lub Zamów ONLINE. Naprawa zostanie wykonana przez serwisanta bezpośrednio  u Ciebie w domu!

Jak usunąć spaleniznę z piekarnika?

Brudny Piekarnik

Brudny piekarnik to zmora każdej pani domu. Przypalony tłuszcz, resztki mięsa czy ciastek – to wszystko efekt codziennych eksperymentów kulinarnych. Niestety mocna spalenizna na dnie urządzenia odbiera chęć pieczenia czegokolwiek. Dlatego warto regularnie czyścić piekarnik, by sprzęt był zawsze w gotowości.

Najłatwiej jest nabyć urządzenie, które posiada funkcję samooczyszczania. Wówczas wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, by proces czyszczenia został uruchomiony automatycznie. Piekarnik nagrzewa się do temperatury 500oC, w efekcie czego spala na popiół wszelkie zanieczyszczenia i brud. Do ciebie należy tylko usunięcie popiołu i przetarcie ścianek urządzenia. Prawda, że proste? Ale co zrobić, jeśli nasz piekarnik nie posiada takich zaawansowanych możliwości?

Gotowe środki chemiczne

Jeśli chcesz pozbyć się spalenizny z dna piekarnika, a także oczyścić blachy czy ruszt, możesz skorzystać z gotowych środków chemicznych. Wystarczy spryskać nimi wnętrze sprzętu, a następnie dokładnie wyczyścić. Takie preparaty zawierają substancje ułatwiające usuwanie spalenizny, dzięki czemu nie musisz silnie szorować wnętrza piekarnika. Na koniec środek musisz dokładnie usunąć.

Tak samo postępuj w przypadku blach i rusztów. I z nich pozbędziesz się przypalonego tłuszczu.

Domowe sposoby na spaleniznę

Nie da się ukryć, że gotowe środki chemiczne są dość ryzykowne. Trzeba się trochę namęczyć, aby dokładnie spłukać wnętrze piekarnika. A i tak nie zawsze będziemy mieć pewność, że zrobiliśmy to w 100% dokładnie. Dlatego też lepiej sięgnąć po domowe sposoby na spaleniznę – sprawdzone przez nasze prababcie, babcie i mamy.

  • Ocet i woda

Ocet i woda to dobrany duet, dzięki któremu pozbędziesz się zabrudzeń z wnętrza piekarnika. Wystarczy ocet zmieszać z gorącą wodą w proporcjach 1:1, a następnie przystąpić do oczyszczania. Na koniec piekarnik trzeba dokładnie spłukać wodą i przetrzeć suchą ściereczką.

  • Soda i woda

Soda i woda to już „cięższe działo”, dzięki któremu pozbędziesz się silnej spalenizny. Posyp dno piekarnika grubą warstwą sody, a następnie delikatnie skrop wodą – tak, by powstała gęsta masa. Pozostaw ją przez kilka godzin, a potem znów posyp sodą i spryskaj wodą. Pozostaw na całą noc i dopiero rano zabierz się za oczyszczanie. Wystarczy ci już tylko ściereczka (najlepiej użyć takiej, która nie będzie już potrzebna).

W taki sam sposób możesz postąpić z blachą lub rusztem. Wystarczy przygotować sodową maź, a następnie wysmarować akcesoria. Po kilku godzinach należy blachę i ruszt dokładnie umyć.

Lepiej zapobiegać niż walczyć ze spalenizną

Jeżeli choć raz spróbujesz pozbyć się silnej spalenizny, dowiesz się ile wysiłku to kosztuje. Następnym razem – zanim podejmiesz się pieczenia – wyłóż dno piekarnika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dzięki temu skapujący tłuszcz osiądzie na „podkładzie”, który wyrzucisz po zakończonym pieczeniu.

Poprzednia porada
Jak dbać o zmywarkę?
Następna porada
Grzyb w pralce - pozbądź się go skutecznie

Projekt
zrealizowany przez: Tebim.pro