Jak wyczyścić przypalony piekarnik?
Brudny piekarnik to zmora każdej pani domu. Przypalony tłuszcz, resztki mięsa czy ciastek – to wszystko efekt codziennych eksperymentów kulinarnych. Niestety mocna spalenizna na dnie urządzenia odbiera chęć pieczenia czegokolwiek. Dlatego warto regularnie czyścić piekarnik, by sprzęt był zawsze w gotowości — czyli jak wyczyścić przypalony piekarnik?
Spis Treści
Najłatwiej jest nabyć urządzenie, które posiada funkcję samooczyszczania. Wówczas wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, by proces czyszczenia piekarnika został uruchomiony automatycznie. Piekarnik nagrzewa się do temperatury 500oC, w efekcie czego spala na popiół wszelkie zanieczyszczenia i brud. Do ciebie należy tylko usunięcie popiołu i przetarcie ścianek urządzenia. Prawda, że proste? Ale co zrobić, jeśli nasz piekarnik nie posiada takich zaawansowanych możliwości? Jak w takim przypadku wyczyścić przypalony piekarnik?
Gotowe środki chemiczne na przypalony piekarnik
Jeśli chcesz pozbyć się spalenizny z dna piekarnika, a także oczyścić blachy czy ruszt, możesz skorzystać z gotowych środków chemicznych. Wystarczy spryskać nimi wnętrze przypalonego piekarnika, a następnie dokładnie go wyczyścić. Takie preparaty zawierają substancje ułatwiające usuwanie spalenizny z piekarnika, dzięki czemu nie musisz silnie szorować wnętrza piekarnika. Na koniec środek piekarnika musisz dokładnie usunąć.
Tak samo postępuj w przypadku blach i rusztów. I z nich pozbędziesz się przypalonego tłuszczu.
Czym wyczyścić przypalony piekarnik – domowe sposoby
Nie da się ukryć, że gotowe środki chemiczne są dość ryzykowne. Trzeba się trochę namęczyć, aby dokładnie spłukać wnętrze piekarnika. A i tak nie zawsze będziemy mieć pewność, że zrobiliśmy to w 100% dokładnie. Dlatego też lepiej sięgnąć po domowe sposoby czyszczenia piekarnika – sprawdzone przez nasze prababcie, babcie i mamy.
Ocet i woda – Sprawdź również: czyszczenie pralki octem
Ocet i woda to dobrany duet, dzięki któremu pozbędziesz się zabrudzeń z wnętrza piekarnika. Wystarczy ocet zmieszać z gorącą wodą w proporcjach 1:1, a następnie przystąpić do oczyszczania. Na koniec piekarnik trzeba dokładnie spłukać wodą i przetrzeć suchą ściereczką.
Soda i woda
Soda i woda to już „cięższe działo”, dzięki któremu pozbędziesz się przypalonego tłuszczu z piekarnika. Posyp dno przypalonego piekarnika grubą warstwą sody, a następnie delikatnie skrop wodą – tak, by powstała gęsta masa. Pozostaw ją przez kilka godzin, a potem znów posyp sodą i spryskaj wodą. Pozostaw na całą noc i dopiero rano zabierz się za oczyszczanie. Wystarczy ci już tylko ściereczka (najlepiej użyć takiej, która nie będzie już potrzebna).
W taki sam sposób możesz postąpić z blachą lub rusztem. Wystarczy przygotować sodową maź, a następnie wysmarować akcesoria. Po kilku godzinach należy blachę i ruszt dokładnie umyć.
Pyroliza oraz katalityczne czyszczenie piekarnika
Niektóre nowoczesne piekarniki są wyposażone w funkcję pyrolizy lub pokryte od środka emalią katalityczną. Jak wpływa to na sposób czyszczenia piekarnika? Emalia katalityczna nadaje zewnętrznym powierzchniom piekarnika charakterystyczną szorstkość, dzięki czemu łatwo wchłania tłuszcz podczas pieczenia. Czyszczenie takiego piekarnika polega na rozgrzaniu go do 200˚C i ostudzeniu. Później przecieramy ścianki i blachy gąbką lub szmatką ze środkiem czyszczącym. Istotne w przypadku emalii katalitycznej jest używanie wyłącznie łagodnych środków myjących. Nie można jej też szorować bardzo twardymi czy chropowatymi zmywakami.
W przypadku gdy piekarnik posiada funkcje pyrolizy, urządzenie musi rozgrzać się do wyższej temperatury. Najpierw wyjmujemy blachy i ruszty – czyścimy je oddzielnie tak jak w przypadku tradycyjnych piekarników. Następnie piekarnik rozgrzewa się aż do 500˚C. W wyniku tego cały nagromadzony w nim tłuszcz i brud zmienia się w popiół. Po wystudzeniu piekarnika wystarczy przetrzeć go ściereczką. Niestety, nagrzewanie się i studzenie piekarnika trwa dość długo (ok. 2,5-3 godziny), więc musimy zarezerwować sobie więcej czasu. Plusem jest to, że tak naprawdę sami niewiele mamy tu do roboty, więc w międzyczasie możemy zająć się czymś innym.
Kluczowym pojęciem zarówno w przypadku czyszczenia piekarnika, jak też innych sprzętów AGD, jest regularność. Dzięki temu unikniemy wielogodzinnego szorowania w pocie czoła i możemy zawsze być pewni, że sernik nie będzie smakował jak schab.
Czyszczenie szyby piekarnika
Polecamy cotygodniową higienę szyby piekarnik. Po ostudzeniu piekarnika przetrzyj wilgotną szmatką tak, aby zetrzeć tłuszcz i brud. Przy mocniejszych przypaleniach polecamy użycie skrobaczki do piekarnika.
Jak wyczyścić piekarnik i szybę? Na rynku dostępnych jest sporo detergentów przystosowanych do czyszczenia piekarnika. Na stronie producenta piekarników Candy jest przepis na mieszankę do czyszczenia ciężki przypadków z szyby: (300g sody oczyszczonej i 0,10l wody – stosunek 3:1 ) nakładamy na mocne zabrudzenie czy to na szybie czy też na spodzie piekarnika. Mieszankę należy pozostawić na 15minut. Po tym czasie należy usunąć miksturę za pomocą wilgotnej ściereczki.
Czyszczenie blach piekarnika
Blachy piekarnika są jednymi z najważniejszych elementów w naszej kuchni. Są one używane do pieczenia chleba, ciast, mięsa i wielu innych przepisów. Jednakże, po pewnym czasie użytkowania, blachy piekarnika mogą stać się brudne, zalepione tłuszczem i innymi zanieczyszczeniami, co może wpłynąć na jakość potraw, a także powodować nieprzyjemny zapach. W tym artykule omówimy kilka prostych sposobów, aby wyczyścić blachy piekarnika i przywrócić im pierwotny blask.
Przede wszystkim, zaleca się regularne czyszczenie blach piekarnika po każdym użyciu. W ten sposób unikniemy gromadzenia się zanieczyszczeń i tłuszczu na powierzchni blachy. Możemy użyć ściereczki lub gąbki z detergentem i ciepłą wodą, aby usunąć wszelkie resztki jedzenia i innych zanieczyszczeń.
Jeśli blachy piekarnika są bardzo brudne, zalecamy użycie mieszanki sody oczyszczonej i wody. Soda oczyszczona jest znana ze swoich właściwości czyszczących i może pomóc usunąć trudne plamy i zanieczyszczenia. Wystarczy wymieszać 3-4 łyżki sody oczyszczonej z wodą, a następnie nałożyć mieszankę na powierzchnię blachy piekarnika. Pozostaw mieszankę na kilka godzin, a następnie usuń ją za pomocą ściereczki lub gąbki.
Innym sposobem na wyczyszczenie blachy piekarnika jest użycie specjalnego czyszczącego do piekarnika. Dostępne są różne produkty w sprayu lub piance, które mogą pomóc usunąć tłuszcz i zanieczyszczenia z blachy. Wystarczy spryskać produkt na powierzchnię blachy, pozostawić na kilka minut, a następnie usunąć go za pomocą ściereczki.
Niektórzy ludzie zalecają użycie octu do czyszczenia blach piekarnika. Ocet jest skutecznym środkiem do usuwania zanieczyszczeń i tłuszczu, jednak może zostawić nieprzyjemny zapach. Aby użyć octu do czyszczenia blachy piekarnika, należy wymieszać równą ilość octu i wody, a następnie nałożyć mieszankę na powierzchnię blachy. Pozostaw mieszankę na kilka minut, a następnie usuń ją za pomocą ściereczki.
Lepiej zapobiegać niż walczyć z przypalonym piekarnikiem
Jeżeli choć raz spróbujesz pozbyć się silnej spalenizny z piekarnika, dowiesz się ile wysiłku to kosztuje. Następnym razem – zanim podejmiesz się pieczenia – wyłóż dno piekarnika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dzięki temu skapujący tłuszcz osiądzie na „podkładzie”, który wyrzucisz po zakończonym pieczeniu.