svg1

Rzetelni Specjaliści

svg1

Bez Ukrytych Kosztów

svg2

Darmowy Dojazd

Zadzwoń i zamów Serwis AGD

svg1

Rzetelni Fachowcy

svg1

Krótkie Terminy

svg2

Darmowy Dojazd

svg1

Doświadczeni Serwisanci

Dlaczego piekarnik przypala – Sprawdź przyczyny

Piekarnik przypala
Data aktualizacji:

Aktualizacja

Czasem nawet najlepszy piekarnik, niezależnie od tego, czy jest on gazowy, czy elektryczny przypala ciasta oraz potrawy. Jest to sytuacja oczywiście bardzo niepożądana przez wszystkich profesjonalnych kucharzy i amatorów. Potrawy oprócz tego, że mają być smaczne, mają się też dobrze prezentować, a przypalenie może skutecznie zniszczyć zarówno walory smakowe, jak i estetyczne. W niektórych przypadkach jesteśmy w stanie wyeliminować przypalanie samodzielnie, w innych zaś konieczna jest wizyta specjalisty, który zajmie się piekarnikiem pod względem technicznym. Sprawdź, dlaczego piekarnik przypala, a być może uda Ci się znaleźć rozwiązanie Twoich problemów.

Dlaczego piekarnik przypala potrawy?

Bardzo często piekarnik przypala potrawy, ponieważ wybieramy zły program pieczenia. Obecnie wszystkie piekarniki posiadają wiele różnorodnych funkcji. Na wstępie należy podkreślić, że nie istnieje jeden uniwersalny program, który odpowiada wszystkim rodzajom dań. Konieczne jest dobieranie go adekwatnie do potrawy, co zapobiegnie nie tylko przypalaniu, ale także np. wysuszaniu pieczonych potraw. Nieumiejętne dobieranie trybów, może skutkować właśnie przypaleniem, które bezpowrotnie psuje smak i wygląd. Programy pieczenia koniecznie trzeba ustawiać adekwatnie do wymagań potraw, np. mięsa mogą być grillowane, delikatne warzywa pieczone z termoobiegiem, a lasagne z trybem pieczenia góra-dół. Należy o tym bezwzględnie pamiętać, ponieważ delikatne warzywa łatwo przypalić wybierając np. jedynie górną grzałkę. Innym powodem przypalania potraw może być niedostosowana wysokość rusztu. Komory piekarników wyposażone są zawsze w kilka różnych poziomów, które umożliwiają wybór odpowiedniej odległości od źródła ciepła. Delikatne potrawy łatwo można przypalić od spodu, jeśli zostaną umieszczone na zbyt niskim poziomie przy funkcji pieczenia góra-dół. Najlepszym wyborem jest pieczenie wszelkiego rodzaju potraw na środkowym poziomie, ponieważ wówczas każda część dania podgrzewa się równomiernie. Nada nie możesz poradzić sobie z problemem piekarnika? Sprawdź naszą ofertę: naprawa piekarnika

Co zrobić, gdy piekarnik przypala od spodu?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego piekarnik przypala ciasto od spodu, w pierwszej kolejności zweryfikuj stan blach, jakimi dysponujesz. Może się bowiem okazać, że to one są problemem, a nie Twój piekarnik. Pamiętaj, że wymiary blachy powinny być także odpowiednio dopasowane do rozmiaru ciasta. Niemniej ważny jest również materiał, z jakiego wykonane są przybory do pieczenia. Źródłem problemu może być także źle dobrana temperatura, nieadekwatnie do wymagań konkretnego dania lub ciasta. Jeśli nagminnie wyciągasz wypieki zwęglone od spodu, spróbuj nieco zmniejszyć temperaturę następnym razem. W tym przypadku możliwe jest również to, o czym pisaliśmy w pierwszym punkcie, czyli ułożenie ciasta lub potrawy na zbyt niskim poziomie oraz nieodpowiednie dobranie programu. Wszystko to może spowodować, że ciasto lub inne danie będzie niedopieczone od góry, ale przypalone od spodu.

Dlaczego piekarnik elektryczny przypala?

Powodów, które pozwalają odpowiedzieć na pytanie, dlaczego piekarnik elektryczny przypala, jest znacznie więcej niż te opisane powyżej. Z punktu widzenia technicznego może być to uszkodzony termostat lub uszkodzona grzałka. Jeśli piekarnik przypala potrawy pomimo odpowiednio ustawionej temperatury, odpowiednio wybranego programu i poziomu ułożenia blachy, może okazać się, że doszło do uszkodzenia termostatu. Aby to sprawdzić, wystarczy, że użyjesz termometru piekarniczego. Włóż go do wnętrza piekarnika i sprawdź, czy temperatura w nim jest zgodna z tą, która została przez Ciebie ustawiona na początku pieczenia. Jeśli nie, konieczna będzie wymiana termostatu na nowy. Uszkodzona grzałka może być powodem przypalania potraw i dań głównie z jednej strony. W wyniku uszkodzenia część ta nadmiernie się nagrzewa i w konsekwencji działa ze zwiększoną temperaturą wyłącznie na jedną część dania. Aby sprawdzić, czy problemem jest właśnie grzałka, trzeba zweryfikować jej wygląd. Jeśli pojawił się na niej ciemny nalot lub inne widoczne uszkodzenie mechaniczne – konieczna będzie wymiana tego elementu.  Sprawdź również artykuł: jak sprawdzić czy grzałka w piekarniku jest spalona

0 0 vote
Article Rating
Poprzednia porada
Czy papier toaletowy można mrozić?
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x