Jak wyczyścić lodówkę krok po kroku

Lodówka – nieodłączny element życia codziennego. Niesamowity wynalazek, który usprawnia funkcjonowanie każdej gospodyni domowej. Ułatwia magazynowanie żywności w każdym domu! Nietety, zaniedbana staje się idealnym środowiskiem do rozwoju nieporządanych bakterii. Jak sprawić, by służyła do przechowywania żywności przez dlugie lata? Jak wyczyścić lodówkę za pomocą domowych sposobów? Tego dowiesz się w poniższym artykule.
Spis Treści
Niektórzy twierdzą, że jesteś tym, co jesz. To co jesz musi być zatem jak najlepszej jakości! Zarówno wtedy, kiedy dokonujesz zakupu, jak i również podczas przechowywania. Przynajmniej raz w miesiącu pamiętaj o rozmrożeniu lodówki. Na rynku obecnych jest wiele detergentów do czyszczenia lodówek, jednak receptą na utrzymanie higieny mogą być również tradycyjne sposoby. Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do czyszczenia całkowicie opróżnić lodówkę z pożywienia. Wyjmij również wszelki elementy ruchome, tj. półki i szuflady.
Czyszczenie lodówki wodą z octem
Roztwór wody z octem, wykonany w proporcji 3:1, pozwoli na eliminację nieprzyjemnych zapachów, czy nalotu pleśni. Ocet ma właściwości odkamieniające i odkażające, świetnie sprawdzi się w usuwaniu resztek.
Czyszczenie lodówki sodą oczyszczoną
Czyszczenie lodówki za pomocą sody oczyszczonej umożliwi wyeliminowanie nieprzyjemnego zapachu i bakterii. Wsyp 3 łyżki stołowe sody na litr wody, aby otrzymać odpowiednią mieszankę.
Czyszczenie lodówki octem i sodą
Mieszanina octu z sodą (w proporcji 3:1) jest skutecznym, a przy tym ekologicznym sposobem na najtrudniejsze zabrudzenia. Nakładamy ją na tłuste plamy, czy pozostałości po żywności. Jeżeli zabrudzenia są „zaschnięte” pozostawmy substancję na ok. 15 minut, a następnie zetrzyjmy.
Czyszczenie lodówki no frost
System no frost uniemożliwia gromadzenie się szronu i lodu na tylnej ścianie lodówki, dlatego też w lodówkach tego typu nie będzie konieczne cykliczne rozmrażanie. Procedura czyszczenia lodówki jest analogiczna – należy usunąć pożywienie wraz z ruchomymi elementami lodówki, następnie przetrzeć ją „na mokro”, szmatką z roztworem wody z octem. Jeżeli wyczuwalny jest nieprzyjemny zapach czynność należy powtórzyć. Na końcu należy zadbać o dokładne osuszenie lodówki – precyzyjne wytarcie wnętrza lodówki np. ręcznikiem papierowym oraz włożyć półki.
Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury w lodówce (nie przekraczającej 5 stopni Celsjusza). Odpowiednie przechowywanie żywności i eliminowanie przeterminowanych produktów pozwoli na wieloletnie korzystanie z urządzenia. Wszelkie usterki, takie jak brak utrzymania temperatury warto zgłosić fachowcowi: Naprawa lodówek Wrocław.